DRCMR Logo 300px Color
 
Wednesday, 03 May 2017 10:40

DRCMR Research Published in the Danish Journal Best Practice (Danish)

 

Henrik Lundell

Postdoc Henrik Lundell og Senior forsker Ellen Garde publicerer artiklen ”Simpel metode til måling af cervikal rygmarvsatrofi hos MS-patienter” i det danske Best Practice. 

Simpel metode til måling af cervikal rygmarvsatrofi hos multipel sklerose- (MS-) patienter efterlyses, da læsioner i rygmarven forekommer hos 70-90 pct. af alle patienter med MS. Aktivitet og udbredelse af læsioner i rygmarven er uafhængig af antallet af læsioner i hjernen, og hos 20 pct. af patienterne kan der kun påvises læsioner i rygmarven. Der er således ikke påvist en sikker sammenhæng mellem sygdommens udvikling af hjernen og rygmarven baseret på antal læsioner, men korrelationerne mellem især motoriske funktionstab og MR-baserede mål er betydeligt stærkere i rygmarven end i hjernen.

I mere end to årtier har magnetisk resonans- (MR-) scanning spillet en afgørende rolle ved diagnosticering, monitorering samt vurdering af behandlingseffekter og udforskning af tilgrundliggende patofysiologiske mekanismer af multipel sklerose (MS).

Siden etablering af de internationale McDonald-kriterier i 2001 har det bærende element for både den kliniske og billeddiagnostiske vurdering været spredning (dissemination) i tid og sted. På MR-scanninger skal der således påvises tidligere og aktuel sygdomsaktivitet flere steder i hjernen og/eller rygmarven baseret på læsionernes placering og fremtoning på forskellige typer scanninger. 

Henrik Lundell er støttet af Scleroseforeningen og Det Fri Forskningsråd.

Læs mere her:

https://bestprac.dk/2017/03/13/simpel-metode-til-maaling-af-cervikal-rygmarvsatrofi-hos-ms-patienter/